15 décembre 1996
auteur
La production de semences fourragères représente annuellement environ 35 000 ha en France (moitié en légumineuses, moitié en graminées). Chaque espèce nécessite la mise en uvre de techniques de production qui lui sont propres dans les zones les plus adaptées : Ouest et Sud pour la luzerne, Centre pour les trèfles, Bassin Parisien et Ouest pour les graminées. Ces cultures spécialisées sont réalisées dans le cadre d'un contrat qui lie l'établissement demandeur et chaque agriculteur multiplicateur et font l'objet d'un suivi par le Service Officiel de Contrôle. La F.N.A.M.S. (Fédération Nationale des Agriculteurs Multiplicateurs de Semences) informe et conseille ces agriculteurs dans les domaines techniques et économiques ; elle représente leurs intérêts dans le cadre des négociations inter-professionnelles.
That the French market should be regularly supplied with seeds of recognized quality belonging to the species and cultivars adapted to farmers requirements is nowadays considered normal. The appearance and strengthening of forage seed production in France, which is now competitive at the European and at the world level, is due to the setting-up of legal regulations for the trade in the decades 1950-1970. Forage seeds are presently produced in France over an area of about 35 000 ha each year (half legumes, half grasses). For each species, specially adapted production methods have to be applied, in the most suitable areas : western and southern France for Lucerne, central France for clover, the Paris basin and western France for the grasses. These specialized seed crops are grown under contracts between the seeds company and each individual farmer, and are supervised by the Service Officiel de Contrôle. A union of seed-multiplying farmers, the F.N.A.M.S. (Fédération Nationale des Agriculteurs Multiplicateurs de Semences), supplies them with information and advice and represents their interests in the inter-professional negotiations.
PDF - 1,74 Mo