15 juin 2000
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Dans la recherche de données objectives sur le lien fromage - terroir, il est nécessaire de comprendre comment les végétations influencent les caractéristiques sensorielles des fromages. Dans cette perspective, une étude conduite sur des prairies de montagne des Alpes du Nord met en lumière les relations entre composition botanique et composition en composés volatils.
L'étude des relations entres les compositions botaniques et en composés volatils de 10 végétations de montagne (situées entre 850 et 1 800 m d'altitude) a permis de mettre en évidence plusieurs types de profils en composés volatils. Ces profils se distinguent par la richesse et la nature des composés volatils, notamment en terpènes. Ils ont pu être associés à des profils botaniques, en considérant les abondances respectives dans la végétation des graminées et des différentes familles de dicotylédones. Les végétations riches en graminées sont pauvres en composés volatils. En revanche, les végétations les plus riches en ombellifères sont les plus riches en terpènes.
In order to find objective data linking the quality of cheese to environmental conditions, we studied the relationships between the botanical composition of various mountain pastures and the contents of volatile compounds in the plants ; the idea was to understand how these compounds could influence the organoleptic properties of cheese. Ten samples of mountain vegetations (at from 850 to 1 800 m altitudes) were studied ; several type of aromatic profiles were thus revealed, differing by the contents and nature of volatile compounds, especially terpenes. These profiles were linked to botanical profiles, distinguished by the relative abundance of grasses and various families of dicotyledons. The vegetations of valleys, where grasses are abundant, had low contents of volatile compounds. Largest contents and concentrations of terpenes and esters were found in places where umbellifers and other dicotyledons of cool environment are abundant. Certain alpine pastures, with rosette plants and small umbellifers, contained large amounts of monoterpenes and sulphur-containing compounds. Other alpine pastures, with more abundant grasses, had lower monoterpene contents, but contained larger amounts of furans. These results show the influence of the botanical composition, itself affected by the natural conditions and by forage practices, on the contents of volatile compounds in plants.
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