15 mars 1997
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Depuis quelques années, en production de viande bovine, l'élevage extensif est un thème de réflexion majeur : qu'il s'agisse du maintien et de la gestion des élevages restés extensifs, intéressants à observer, ou de l'extensification des systèmes fourragers et d'élevage, qui peut s'effectuer par diverses voies...
En production de viande bovine, l'extensification s'accompagne d'une augmentation de la taille des exploitations, de la taille du troupeau et d'une diminution des charges opérationnelles. Les performances individuelles des animaux sont maintenues, ainsi que les résultats économiques par animal ou par travailleur. Les modalités de conduite des troupeaux et des surfaces sont diversifiées. Par ailleurs, des possibilités d'adaptation et de simplification de la conduite des animaux sont possibles. Enfin, les systèmes fourragers et d'élevage peuvent s'adapter aux conditions extensives : par des conduites d'élevage (période de vêlage) pour mieux faire correspondre les besoins des animaux aux ressources alimentaires et obtenir d'autres produits ; par la production de bovins âgés pour produire des animaux de qualité, avec des ressources herbagères...
The main characteristics of extensive beef farming systems are described, as observed under French conditions, with the possible adaptations of the stock and of herd management. Present European and national contexts prescribe the limitation of production and of production costs, the improvement of meat quality, and an increase in labour efficiency. Observations on extensive French beef systems serve as an illustration. Their stocking rates are relatively low (0.9 LU per ha against 1.3-1.5 LU for the average local rate) ; it is linked with an increase in farm size and in herd size and with lower operational costs (fertilizers). In these extensive systems, the level of individual animal performances is maintained, as are incomes per animal or per worker. The observed differences in herd and pasture management are explained by the changes set up as goals, which include diversified products and improved meat quality.
Studies are in progress to simplify herd management and to adapt herds, taking into account the animals' own characteristics. Others studies try to adapt the requirements of the stock to the availability of feed (e.g. by changing the calving period). The obtention of new products is also being tested. High quality meat can be obtained from aged cattle with systems based on grass and forage.
Management can be simplified through the effects of batching on animal performances. There are many ways in which herd and forage management can be adapted to extensive farming conditions in the case of beef production.
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