Evaluation de la valeur alimentaire de fétuque élevée obtenus par différentes stratégies d'amélioration
Parcourez les articles de la revue Fourrages, et faites vos recherches par mot-clé, auteur ou année
Parmi les différentes voies possibles d'amélioration de la qualité des fourrages destinés aux ruminants, l'amélioration génétique est une méthode longue mais qui a fait les preuves de son efficacité. Dans le cas de la fétuque élevée, différentes stratégies génétiques sont ici comparées pour leur intérêt en ce qui concerne la valeur alimentaire.
L'amélioration de la valeur alimentaire de la fétuque élevée a été évaluée par des mesures de digestibilité in vivo effectuées sur des génotypes représentatifs de 3 stratégies d'amélioration. Des progrès notables en qualité (digestibilité et ingestibilité) ont été mis en évidence. La sélection intraspécifique réalisée sur la flexibilité du feuillage (cultivar Lubrette) et l'hybridation de fétuques européennes et méditerranéennes (EM1) ont permis d'améliorer la digestibilité (DMO) de 6%. L'hybride ray-grass x fétuque (Festulolium FL1) permet un progrès en digestibilité et en ingestibilité représentant un gain de plus de 10% sur la valeur alimentaire. Une meilleure compréhension des mécanismes impliqués permettrait d'envisager de nouveaux progrès.
Assessment of the feed value of tall fescue genotypes obtained by different breeding strategies
Improving quality in tall fescue (Festuca arundinacea) is a major objective in forage grass breeding. The aim of this paper is to compare final quality, as assessed by animal trials, of three genotypes resulting from three different breeding strategies developed in the INRA Station at Lusignan : 1) selfing within European tall fescue populations, mass selection for leaf flexibility, and polycrossing (cv. Lubrette), 2) hybridization between European and Mediterranean types of tall fescue and restoration of fertility by colchicine-induced polyploidization (Amphiploid EM1), and 3) intergeneric hybridization at the tetraploid level between Italian ryegrass and a wild species of tall fescue, F. arundinacea var. glaucescens, (Festulolium FL1). Forage was given ad libitum as fresh herbage to sheep on maintenance. Volontary intake (QC) and digestibility of organic matter (DMO) were recorded. Selection for palatability through leaf flexibility led to a significantly increased DMO, but not QC, in Lubrette. Polyploidization in Amphiploid EM1 (2n=12x=84) appeared also to be by itself a way of improving DMO, albeit this was associated with a lower QC. The Festulolium FL1, by retaining the high quality of Italian rye-grass, achieved a good compromise with gains in both DMO and QC. An improvement in the quality of tall fescue can therefore be obtained by different breeding strategies, involving more or less independent causal mechanisms such as cytoplasmic composition, amount of fibre, cell size, cell wall structure. The recent release of new amphiploid cultivars (Lutine and Lunibelle) should contribute to the expansion of the use of tall fescue in southern EC. In the future, the manipulation of tall fescue x ryegrass hybrids seems to be a promising method for combining high quality and hardiness into a single forage grass genotype.