Numéro #146

15 juin 1996

Numéro non thématique

Note sur l'ergot des Paspalum : un risque pour le bétail dans le sud de la France

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Une toxicose bovine observée depuis longtemps en automne dans le sud de la France a été identifiée. L'origine en est Claviceps paspali, responsable d'un ergot sur Paspalum distichum, graminée sauvage d'origine tropicale. L'étude des conditions de développement de ce champignon phyto-pathogène permet de mieux comprendre les conditions d'apparition de cet ergotisme.
Paspalum distichum a été introduit accidentellement en Europe et s'est développé dans la moitié sud de la France dans les terrains inondables ou irrigués et les bords de cours d'eau ou d'étangs. Un ergot spécifique (Claviceps paspali) peut se développer à l'épiaison de la graminée, en automne, favorisé par des conditions humides. Les bovins qui consomment des inflorescences contaminées par des sclérotes présentent des symptômes neurologiques bien connus en zone tropicale : nervosité, tremblements, pertes d'équilibre qui, en gênant la prise de nourriture et de boisson, peuvent s'avérer dangereuses pour l'animal. Les conditions climatiques semblent déterminantes pour l'apparition de la toxicose.

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Paspalum ergot : a risk for cattle in the south of France

A bovine toxicosis which had been known for a long time in autumn in the south of France has been identified. The agent is Claviceps paspali, which causes an ergot to develop on Paspalum distichum, a wild grass of tropical origin. The study of the conditions of development of this plant parasitic fungus gives better clues to explain under what conditions this disease appears.
Claviceps paspali, the agent of a specific ergot on numerous wild or cultivated species of Paspalum, is well known in sub-tropical regions to cause nervous ergotism in cattle, called «Paspalum staggers». Similar symptoms of staggering have been known in autumn for a long time by local stock breeders in the south of the Landes region (south west of France). We discovered in 1991 for the first time in France that this toxicosis was due to the ingestion by bovines of sclerotia of Claviceps paspali when grazing contaminated Paspalum distichum. This wild grass, presumably imported into various southern countries of Europe from North America, invades humid grasslands. In some rainy years, there are important attacks by C. paspali of this grass. In this note, we give informations on the distribution of wild Paspalum species in the south of France, on the biology of C. paspali and on Paspalum staggers, as described in the world and observed in France.

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