Numéro #164

07 décembre 2000

La fertilisation raisonnée des prairies

Effet de la fertilisation minérale azotée des prairies sur la valeur alimentaire de l'herbe et les performances des vaches laitières au pâturage

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La volonté est aujourd'hui unanime de mieux gérer les intrants azotés, notamment sur prairies pâturées. Cette synthèse analyse les conséquences zootechniques de la fertilisation azotée des prairies à partir des travaux réalisés dans l'ouest de la France.
Malgré des modifications importantes de la composition chimique de l'herbe (MS, MAT, sucres solubles), la fertilisation azotée modifie peu la valeur énergétique du fourrage. Au pâturage, les travaux réalisés dans l'Ouest montrent que la réduction de la fertilisation azotée des prairies ne modifie pas les performances individuelles (sauf situations pédoclimatiques particulières) à condition de réduire simultanément le chargement (ce qui réduit les performances laitières par hectare) afin de maintenir les quantités d'herbe offertes et préhensibles. La réduction du chargement imposée par la réduction de la fertilisation se traduit toujours par des flux d'azote plus faibles entre chaque pool du système sol-plante-animal des prairies pâturées.

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Effect of mineral nitrogen fertilization on the feeding value of herbage and the performances of grazing dairy cows

Nitrogen fertilization brings about considerable changes in the chemical composition of herbage (dry matter, crude protein, soluble carbohydrates) but has hardly any influence on its energy value, provided grass is utilized at the same age of regrowth. Under the influence of N fertilization, the PDI (protein digestible in the small intestine) contents of Perennial ryegrass at the leafy stage vary by some 3 g for PDIE and 12 g for PDIN, the total crude protein content varying by 20 g per kg DM. With grazing animals, trials carried out in Western France showed that reducing the N fertilization of pastures did not modify individual performances, provided the stocking rate is also diminished, so as to maintain constant the amount of available and biteable herbage. Milk outputs per ha are then systematically diminished, proportionately to the number of lost grazing days. Certain particular conditions (grass height below 10 cm, crude protein below 120 g/kg DM) may nevertheless modify individual performances. Animal excreta on the pasture are very much under the influence of the number of grazing days per ha, and the latter is itself influenced by N fertilization. The decreased stocking rate due to the reduction of fertilization always results in weaker nitrogen flows between the pools of the soil-plant-animal system of grazed pastures.

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