Proposition pour le choix et la maîtrise du système fourrager. I-Notion de trésorerie fourragère
Consultez et explorez les numéros parus dans la revue depuis 1959 !
Dans les exploitations d'élevage de ruminants, les prévisions et les évaluations de la conduite des surfaces fourragères sont généralement réalisées en termes de chargement. Nous proposons de compléter cette méthode par un calcul de trésorerie fourragère. La situation de trésorerie est la résultante des flux de production et de consommation des fourrages au pâturage et en stock. L'évaluation proposée est le nombre de jours de consommation d'avance (JA) pour un troupeau donné.Les valeurs de JA sont présentées au cours de plusieurs campagnes pour deux troupeaux de vaches laitières (en domaine expérimental et en ferme) et un troupeau de vaches allaitantes (en ferme).Le calcul de trésorerie fourragère peut être un outil utilisé pour le diagnostic (a posteriori avec l'éleveur), pour l'élaboration de scenario (argumenter des aménagements du systeme fourrager) et pour le pilotage, c'est-à-dire l'aide au choix des techniques en « temps réel ».
Propositions for the choice and control of the forage system. I-The forage "cash" concept
On live-stock farms, grassland management is generally based on the stocking rate. This ratio is however insufficient as a tool for short - term decisions, so we propose another approach, that of the « cash» of available forage. The state of the cash results from the diffe¬rence between production and consumption flows for grazing, silage, or hay. We chose to measure it in terms of « days in advance » (JA) of the forage consumption of a given herd or flock.JA values during a season are indicated and discussed from experimental results (taken from the I.N.R.A. estate at Mirecourt, Lorraine, from a 6 year grazing by dairy cows), and from the surveys of2 farms during 2 years (dairy cows and suckling cows) in S.W. France.The cash plan is a means :- to value with the farmer the past management;- to propose arrangements: choice of new crops, change of the grazing management, ...from a forecast of available forage at different times ;- to steer the management of the available forage, i.e to decide on short-term technical operations such as dates of cuts, dates of fertilizer applications, allotment of the stock, so as to reach the target in spite of perturbations such as those due to the weather.