Inscription des variétés de plantes fourragères prairiales au catalogue officiel français
Parcourez les articles de la revue Fourrages, et faites vos recherches par mot-clé, auteur ou année
La demande d'inscription au catalogue français est soumise au C.T.P.S. qui confie au G.E.V.E.S la responsabilité de l'expérimentation des variétés. Pour chaque variété, cette expérimentation est réalisée pendant 2 ou 3 ans dans une douzaine de lieux différents, avec la participation de nombreuses structures du secteur fourrager. Les épreuves, indépendantes et simultanées, permettent de vérifier les critères de D.H.S. (distinction, homogénéité, stabilité) et d'évaluer la bonne valeur agronomique et technologique (V.A.T.) de la variété dans les conditions pédoclimatiques françaises. Les essais V.A.T. (en lignes ou en parcelles) permettent de connaître les caractéristiques de croissance et de développement de chaque variété, d'évaluer son niveau de résistance aux maladies, aux parasites et aux stress pédoclimatiques, et d'apprécier sa production d'herbe.
Registration of forage plant cultivars of the official French list
By law in order to be marketed in France, cultivars of perennial forage plants have only to be registered on one of the national lists of the countries belong into the European Union. Registration on the French list implies that the cultivar of a perennial forage plant has successfully undergone 2 or 3 years of trials, carried out independently and simultaneously in some twelve locations in order, on the one hand, to check their D.H.S. characteristics (distinctiveness, homogeneity, stability), and on the other hand to assess their agricultural and technological value (V.A.T.) under French pedo-climatic conditions. The V.A.T. trials (in lines or in plots) give for each cultivar its growth and development characteristics, and an assessment of its level of resistance to diseases, pests and pedo-climatic stresses, as well as a quantitative and qualitative appraisal of its herbage production. The application for registration is submitted to the C.T.P.S., which entrusts the G.E.V.E.S. with the task of carrying out the experimental work, in which many organizations concerned with forages participate.