Qualité des fourrages : de la plante à la ration alimentaire (Session n°2)
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Cet article présente de façon synthétique et critique les apports de la session 2 du Congrès Européen des Herbages 2002 (La Rochelle, 27-30 mai).
La qualité des fourrages reste un thème d'importance qui a rassemblé 25% des contributions au Congrès. Trois axes principaux de recherche sont identifiés : i) la prévision de l'ingestion des fourrages et de leur valeur nutritionnelle. L'utilisation de la spectrométrie dans le proche infra-rouge pour prévoir rapidement la composition chimique des fourrages, leur digestibilité et leur ingestibilité offre des perspectives indéniables. Des progrès significatifs dans la compréhension de la régulation de l'ingestion sont aussi à attendre d'approches modélisatrices encore peu développées à ce jour ; ii) mieux connaître au pâturage la composition de la ration prélevée par les herbivores et l'impact de l'animal sur la végétation (notamment dans les systèmes extensifiés) ; iii) progresser sur la connaissance et la maîtrise des déterminants de la qualité (en lien avec l'architecture du couvert et les bases moléculaires et biochimiques de la composition du végétal). L'enjeu est ici de bien définir les priorités.
The quality of forages : from the plant to the animal's diet (Session n°2)
This is a synthetical and critical presentation of the papers of the session n°2 of the European Grassland Congress (La Rochelle, 27-30 May 2002).
The quality of forages remains a subject attracting much attention : a quarter of the papers were devoted to it. The breeding of forages for an improvement quality through techniques of molecular biology is a recent research subject ; other, more traditional, approaches are being adapted to new production conditions (nutritive value of forages in less intensive production systems and/or in systems where legumes play a greater role).
Three different directions for future research work on the forages were identified : 1) improvement of the prediction of forage intake and protein digestion (to the traditional in vivo and in vitro methods must be added the large development of near infra-red spectrometry for the rapid determination of the chemical composition of the forages, their digestibility and voluntary intake... and also that of new methods for the prediction of intake aptitudes especially through model building), 2) a better knowledge of the composition of what is taken in by herbivorous stock (especially in extensified systems ; description of models simulating the dynamics of a herd/grazed plot system) and of the spatial distribution of the effects of browsing (defoliation and refusals) on the swards, 3) development of more basic research work on the factors that determine forage quality so as to be able to act on them, these factors being those that are responsible for the build-up of the sward structure, and also the molecular and biochemical bases of the plants' composition. Other directions of research ought also to be strengthened : on what determines voluntary intake and diet selection, on more diversified forage species, on the nutritive value of grass-legume associations, etc.
Auteurs
- PEYRAUD JEAN-LOUIS
- BAUMONT RENE
Mots-clés
- prairie
- végétation
- pâturage
- ingestibilité
- structure de la végétation
- composition chimique
- valeur alimentaire
- recherche scientifique
- méthode d'estimation
- sélection variétale
- qualité des produits
- qualité organoleptique