Risques de pollution des eaux sous prairie et sous culture. Influence des pratiques d'apport d'engrais de ferme
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L'évolution de la qualité de l'eau lixiviée est mesurée, à l'aide de sites à bougies poreuses, sur un dispositif expérimental mis en place en 1988 en Lorraine (Mirecourt). La comparaison de quatre monocultures de maïs fourrager dont les fertilisations organiques et minérales ont été contrastées, prouve la part primordiale des apports de fumiers dans la charge azotée de lixiviats. Supprimer les apports de 40 t/ha de fumier frais en automne et sur sol nu diminue la teneur en nitrate à 90 cm de profondeur de 110 à 60 mg de NO3 par litre. De plus, moins de 18 mois après la différenciation des pratiques culturales, la qualité de l'eau lixiviée était très différente : la latence agronomique est courte, ce qui argumente en faveur des actions agricoles de protection des eaux souterraines. L'effet de l'apport de 30 t de fumier compost sur prairie permanente a également été observé : les lixiviations azotées sont bien moindres que dans le cas précédent (fumier frais avant maïs).
The evolution of nitrogen leachates into water has been measured since 1988 in ceramic cups in a trial set up at Mirecourt (Lorrraine). The levels of leached nitrogen depend mainly on the amounts of farmyard manure applied, as shown by the results of the trial on four pure crops of maize, where the following treatments were compared : a) control without organic or mineral fertilizer, b) 40 metric tons of farmyard manure per hectare n November without mineral fertilizers, c) mineral nitrogen at the rate of 90 kg per hectare in april each year and d) the two latter fertilizations combined (usual practice on farms in Lorraine). When no farmyard manure was applied, the nitrate concentration in the soil solution decreased from 110 to 60 mg NO3 per litre. Less than 18 months after the beginning of the trial, there was a good improvement of the water quality 90 cm under the soil surface : preventive agronomic actions can be developed efficiently. Even in clay soils, the effect of changes in agricultural practices on groundwater quality are very rapid. The delay in the improvement in water quality after a change in agricultural practices can thus be increase by the geology only. The effect of applying 30 t composted manure on permanent pastures was also observed : there is far less nitrogen leached than in the former case (fresh manure applied before maize).