15 décembre 2001
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En Tunisie, on utilise des variétés d'orge de grande culture pour des fins fourragères. Dans un but de sélection de génotypes à double fin, une étude comparative de l'aptitude à la double exploitation de quelques génotype d'orge a été réalisée en région sub-humide.
Lors de 2 campagnes successives, 15 génotypes d'orge dont 7 variétés de grande culture ont été évalués, avec ou sans coupe fourragère au stade premier nud. Le rendement fourrager (1,7 t MS/ha en moyenne) a varié significativement entre les variétés. La coupe de fourrage a réduit le rendement en grain de 19%, celui en paille de 34%, la hauteur à l'épiaison de 12 cm, le nombre d'épis par m2 de 10%, le poids de 1 000 grains de 10% et enfin l'indice de récolte de 11%. La date à l'épiaison a été retardée de 4 jours. Les variétés Tej, Martin, Manel, ORDE1, ORDE6 et ORDE15 semblent les plus intéressantes pour la culture à double fin. Les génotypes à haut potentiel de rendement grainier fournissent les meilleurs résultats (fourrage et grain) en double exploitation. Ils pourraient constituer un matériel végétal de base pour la sélection de génotypes d'orge à double fin.
A field experiment was carried out over two cropping seasons at the experimental station of El Afareg in a sub-humid region of Tunisia, under natural rainfall. Fifteen barley genotypes (8 experimental lines and 7 registered cultivars) were evaluated for grain yield under a conventional method for grain production, and for forage and grain yields in the same season under dual-purpose production system. Forage was cut when the first node became detectable, and grains were harvested at the ripening stage in both cut and uncut plots. Forage yields amounted on average to 1.7 t DM/ha over two years, depending significantly on the year and on the genotype. The forage yields of Tej, Martin, Manel, Rihane, ORDE1, ORDE5, ORDE6 and ORDE15 were above the average. Over two years, and for all genotypes, cutting for forage at the stage of first-node detection reduced grain yield by 19%, straw yield by 34%, heading height by 12 cm, spike number per m2 by 10%, kernel weight by 10% and lastly the harvest index by 11% ; heading date was delayed by 4 days. Reduction in grain yield after a forage cut was caused mainly by a reduction in grain weight, and secondarily by a reduction in spike number per m2. The highly significant correlation between grain yield in the uncut treatment and grain yield after the forage cut shows that genotypes with a high potential for grain yield are at present the most suitable for a dual-purpose use.
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